OMV dosiahol v 1. kvartáli vyšší ako očakávaný zisk

09.05.2012 Celý región

Viedeň 9. mája (TASR) - Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV dosiahla v 1. štvrťroku 2012 lepšie ako očakávané výsledky. Koncern ale varuje, že jeho ťažobné zariadenia v Líbyi boli počas vlaňajšieho povstania vážne poškodené. A neistá politická a bezpečnostná situácia v severoafrickej krajine, ktorú čakajú voľby, komplikuje obnovenie ťažby na úroveň pred vypuknutím nepokojov, čo bude mať negatívny vplyv na hospodárske výsledky spoločnosti.

Ťažba v Líbyi pred povstaním proti režimu Muammara Kaddáfího sa pritom podieľala 10 % na celkovej produkcii rakúskeho koncernu.

Prevádzkový zisk OMV po vylúčení jednorazových položiek a precenenia skladových zásob sa za tri mesiace do konca marca 2012 zvýšil medziročne o 9 % na 800 miliónov eur. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že dosiahne v priemere 755 miliónov eur.

Dôvodom vyššieho ako očakávaného zisku bolo zdraženie ropy a mimoriadne chladné počasie, ktoré vo februári zasiahlo Európu.

Ťažba v Líbyi pomohla OMV zvýšiť produkciu ropy na 299.000 barelov (1 barel = 159 litrov) v 1. kvartáli tohto roka z 289.000 barelov v predchádzajúcom štvrťroku. Priemerná produkcia ropy v severoafrickej krajine v období január - marec dosiahla 25.000 barelov denne.

OMV má dlhodobú licenciu na prieskum a ťažbu ropy v Líbyi. Platnosť povolenia vyprší až v roku 2032.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región